Dimljena vratovina
Dimljeno meso še vedno pripravljamo po tradicionalnem receptu. V salamurju razsolimo meso, nato pa ga odimimo v ”raufkamri” oziroma dimnici, v kateri s pomočjo bukovih drv in žaganja dosežemo, da ima meso vonj in okus po dimljenju. Dimljena šunka ne smejo manjkati za veliko noč ali pa v enolončnicah, kot so ričet, pasulj, prebranec ali pa kot samostojna jed.
Sestavine:
Svinjska vratovina, česen, sol, poper, lovor, brinove jagode.
Izdelek ne vsebuje nitritov .
Sušene mesnine
Pakiranje:
Polovička cca 700g
Cel kos cca. 1400g
Cena na kilogram 16,50 €
Priprava:
Dimljena vratovina izboljšajo naše enolončnice, saj naredijo okusen pasulj, prebranec, segedin ali pa jemo sama z malo hrena ali krompirjevo solato. Klasično dimljeno meso potrebuje daljše kuhanje in sicer od 1 ure za manjše kose pa do 2 uri za večje kose mesa. Najbolje je, da ob kuhanju v meso zapičite oster nož ali vilico, katera mora iti z lahkoto v sredico mesa. Takrat je meso pravilno skuhano in ne bo trdo.